Ghid Funerare

In primul rand doresc sa ma prezint, ma numesc Cristi Rosu, si sunt managerul firmei Un Colt Din Rai

Am luat decizia de a scrie singur acest ghid, din cauza ca nimeni nu stie mai bine ca mine ce intrebari se pun, atunci cand o persoana suna pentru a afla detalii despre momentul cel mai greu care urmeaza sa se intample.

Stiu ca majoritatea persoanelor refuza sa creada ca inevitabilul se intampla, si, uneori, le vine greu sa ia din timp legatura cu o firma de pompe funebre.

Pentru a va feri de incidente neplacute, in urmatoarele randuri, va voi explica, intr-un mod simplu si direct, ce etape trebuiesc parcurse, atunci cand o persoana draga voua, a trecut in nefiinta.

Daca persoana respectiva a decedat si are antecedente medicale ca a suferit de o anumita boala (detine acte doveditoare in acest sens) este inutil sa mai anuntati salvarea sau politia deoarece ei nu au competenta necesara sa elibereze CERTIFICATUL CONSTATATOR AL DECESULUI. Pentru a intra in posesia acestui act, MEDICUL LEGIST sau MEDICUL DE FAMILIE au competenta necesara sa il elibereze. In unele cazuri extreme, medicii de pe ambulanta va elibereaza unul dupa 24 ore, timp in care trebuie sa stati cu persoana decedate in casa nefiind posibila imbalsamarea deoarece lipseste acest act. Dupa cum prea bine stiti, acelasi lucru se intampla si in cazul medicului de familie care nu se va deplasa la dvs la domiciliu sa constate decesul, punandu-va sa va deplasati la cabinetul acestuia, chiar daca acest lucru este ILEGAL, el avand datoria sa vada cu ochii lui ca persoana a decedat. In concluzie in cazul in care aveti un deces, sunati la firma de pompe funebre.

 
 

Daca persoana a decedat si nu suferea de nici o boala, daca l-ati gasit mort in casa sau aveti vreo suspiciune in privinta mortii sau mai rau are semne de violenta pe corp sau are pana in jurul varstei de 60 de ani se anunta imediat POLITIA, apoi acestia sau dvs anuntati mai departe AMBULANTA. Daca va veti afla in aceasta situatie mai neplacuta sa stiti ca MEDICUL DE PE SALVARE va hotari daca este un caz INML sau nu. In cazul in care MEDICUL decide ca trebuie dus la INML, acestia, impreuna cu POLITIA, vor anunta Serviciul de Medicina Legala care se va deplasa la domiciliu impreuna cu persoane abilitate care va vor lua declaratii iar in cele din urma vor ridica necesarul si il vor duce la INML. In acest caz CERTIFICATUL CONSTATATOR AL DECESULUI va fi eliberat de care INML. In cazul in care MEDICUL decide ca nu este o moarte suspecta, va puteti adresa firmei de servicii funerare. In concluzie, daca va confruntati cu o moarte suspecta, nu atingeti persoana decedata, si anuntati imediat POLITIA.

 
 

Dupa ce luati legatura cu o firma de servicii funerare acestia au obligatia sa trimita o masina speciala de recuperare decedati sa ridice corpul intr-un sac special sau intr-un sicriu special de recuperat decedati sa il duca la o sala special amenajata pentru pregatirea corpului de a fi dezinfectat, imbalsamat apoi toaletat si in cele din urma cosmetizat si imbracat. Aceasta procedura este imperativ necesara conform noilor norme funerare. In momentul cand personalul firmei ajunge la domiciliul dvs ar fi bine sa pregatiti hainele si actele doveditoare de boala suferita de persoana respectiva. RECOMAND DIN TOATA INIMA, chiar daca este greu, sa va duceti si dvs sa vederi unde va duc persoana draga voua deoarece majoritatea nu detin aceasta sala chiar daca legea prevede acest lucru. Apoi, dupa tot acest proces, persoana poate fi depusa la capela in baza certificatului de imbalsamarea eliberat de MEDICUL nostru sau daca nu se poate face depunerea in acel moment trupul se pastreaza la frigider pana cand familia isi da acordul sa fie transportat la capela.

 
 
 

ACTUL DE DECES si ADEVERINTA DE INHUMARE, CONFORM NOILOR NORME se scot NUMAI DE CATRE FAMILIE sau APARTINATORII persoanei decedate de la OFICIUL STARII CIVILE de pe raza sectorului sau a localitatii unde a survenit decesul, si NU la OFICIUL STARII CIVILE de CARE APARTINE sau la SECTORUL din CARTEA de IDENTITATE.

MARE ATENTIE – SINGURA POSIBILITATE CA O FIRMA SA VA SCOATA DECESUL IN ORIGINAL DE LA OFICIUL STARII CIVILE ESTE SA II FACETI O PROCURA NOTARIALA. In cazul in care familia nu detine un mijloc de transport, sau din diferite motive nu se poate deplasa, noi va putem ajuta cu o masina care sa va duca la STAREA CIVILA.

Actele necesare pentru declararea DECESULUI, sunt:

 • Certificatul CONSTATATOR in original care VA RAMANE LA STAREA CIVILA
 • Cartea de identitate a decedatului in original si copie
 • Certificatul de nastere si casatorie in original si copie
 • Cartea de identitate a persoanei care declara decesul
 • Acte care sa ateste gradul de rudenie( nastere casatorie testament)

In aproximativ 15 minute, ofiterul Starii Civile va va elibera CERTIFICATUL DE DECES SI ADEVERINTA DE INHUMARE.

 
 
 
 

Dupa ce aveti ACTUL de DECES si ADEVERINTA de INHUMARE, recomandat ar fi sa va duceti la cimitir sa rezolvati cu administratorul cimitirului detaliile inhumarii.

TREBUIE SA AVETI ACTUL DE CONCESIUNE AL GROPII, si ar fi bine sa fie si PERSOANA TITULARA a acestuia. Daca sunt mai multe persoane titulare au obligatia sa se prezinte si ele sa daa o declaratie ca sunt de acord sa se faca inhibarea.

IN CAZUL IN CARE NU AVETI LOC DE VECI SE POATE LUA UNUL GRATUIT DE LA ADMINISTRATIA CIMITIRELOR DIN CADRUL INML, IN INCINTA CREMATORIULUI DE LA VITAN BARZESTI.

ATENTIE: NUMAI LOCUL DE PAMANT ESTE GRATUIT PLATA SAPATULUI GROPII SE ACHITA SEPARAT SI ESTE INTRE SUMA DE 700-1000 LEI. ACESTE LOCURI SE POT LUA NUMAI DUPA CE AVETI CERTIFICATUL DE DECES, NU CU O ZI SAU O LUNA INAINTE, DEOARECE ACESTEA SE ACORDA NUMAI DUPA DECESUL PERSOANEI.

Actele necesare pentru obtinerea acesteia:

 • Certificat de Deces original
 • Adeverinta de INHUMARE originala
 • Cartea de Identitate a persoanei solicitate
 • Cerere tip de la ghiseu

In urma acestui demers persoana de la ghiseu va trece pe spatele Adeverinte de INHUMARE repartitia aferenta cimitirului ales.

In acest moment, va puteti alege 3 cimitire:

 1. Cimitirul Bucuresti Vest (pe centura intre Carrefour Militari si Domnesti )
 2. Cimitirul Metalurgiei din Berceni
 3. Cimitirul Straulesti (pe centura intre Chirila si Otopeni)
 
 
 

In speranta ca v-am putut fi de folos, va doresc sa cititi acest ghid cu atentie, indiferent daca nu doriti sa luati contact direct cu o persoana din cadrul firmei pe care o conduc. Procedurile nu sunt complicate atat vreme cat sunt cunoscute si respectate ca atare.

Va doresc multa sanatate!